Galanthus elwesii var. monostictus


Vroegbloeiende selectie zonder cultivarnaam (bloeit in december)

Galanthus elwesii wordt vaak 'groot sneeuwklokje' genoemd, of ook wel Turks sneeuwklokje, want daar komt het vandaan. Deze soort komt voor in verschillende delen van Turkije, maar ook in Griekenland en andere Balkanlanden en in Oekraïne. G. elwesii is herkenbaar aan het blad, dat veel breder is dan het blad van Galanthus nivalis (het gewone sneeuwklokje uit Europa). Bovendien zijn de bladeren aan de basis om elkaar gerold. Dat is vooral goed te zien als het sneeuwklokje net boven de grond komt. Er wordt nog onderscheid gemaakt tussen twee variëteiten, namelijk var. elwesii en var. monostictus. Persoonlijk vind ik het onderscheid wat gezocht. Het heeft te maken met de vorm van de groene tekening op de binnenste bloemblaadjes. Bij Galanthus elwesii var. monostictus beslaat deze tekening minder dan de helft van het bloemblaadje, vaak in de volm van een hartje op z'n kop. Bij G. elwesii var. elwesii is meer dan de helft van het binnenste bloemblaadje groen gekleurd. Soms in de vorm van één vlek, soms twee of zelfs drie.

Bij het minste beetje vorst laat G. elwesii direct de bloem hangen en bij strengere vorst gaan de bloemstengels her helemaal bij liggen. Maar dat is geen reden voor paniek. Na afloop van de vorst komen de bloemen en bladeren gewoon weer overeind.

Galanthus elwesii is genoemd naar de Engelse plantenverzamelaar Henry John Elwes (1846-1922) die in 1874 voor het eerst sneeuwklokjes vanuit Turkije in Engeland importeerde.

Nog steeds worden er elk jaar grote aantallen elwesii's uit Turkije geïmporteerd. Maar het nadeel van deze bolletjes is dat er eigenlijk maar zelden exemplaren tussen zitten die het onder Europese tuinomstandigheden goed doen. Meer succes kan verwacht worden met beproefde klonen van G. elwesii zoals 'Händel', 'Else Grollenberg' en vele andere. De sneeuwklokjes die we aanbieden onder de naam Galanthus elwesii var. monostictus zijn van een kloon die we ongeveer tien jaar geleden geselecteerd hebben en sindsdien vermeerderd.